Demir, magnezyum, fosfor ve iyot
mineralleri içeren, ayrıca A, C, E ve B grubu vitaminleri ile protein yönünden oldukça
zengin bir besindir. Ayrıca harika bir lif kaynağıdır.
Ispanağın en önemli
faydalarından biri vücudun dayanıklılığını arttırması ve vücuda kuvvet vermesidir. Buna bağlı olarak ta yorgunluğu giderir. Hamilelere
ve doğacak çocuğa güç verir. Zihni kuvvetlendirerek yaşlılık nedeniyle görülen öğrenme zorluklarını giderir.
Ispanağın kansızlık ve demir
eksikliği gibi hastalıklara iyi geldiği herkesçe bilinir. Bunlardan başka kanser, kalp ve damar hastalıkları ile soğuk algınlığı, ağız, boğaz ve göğüs hastalıklarına karşı da oldukça yararlıdır.Yapılan
araştırmalar ıspanağı bolca tüketen kişilerde deri, akciğer, prostat ve idrar
torbası (mesane) kanserlerine yakalanma oranlarının düşük olduğunu
göstermiştir. Ayrıca felce iyi gelmekle beraber yaşlanmaya bağlı görme bozukluklarına karşı da faydalıdır. Potasyum açısından çok
zengin olduğundan yüksek tansiyona iyi gelir. Şeker hastalarına yararlıdır. Sinirleri
yatıştırmasıyla birlikte sakinlik
verir. Sindirimi kolaylaştırması da önemli faydalarından biridir. Kolesterolü düşürür. İdrar söktürücü olmakla beraber basura ve kabızlığa iyi gelir.
Yara ve yanıklardaki hücrelerin yenilenmesini hızlandırır. İçerdiği demir mineraliyle kemikleri ve dişleri güçlendirir. Ayrıyetten diş çürümelerini engeller.
Ancak
dikkat edilmesi gereken bir husus vardır ki o da gut hastalığı, safra ve böbrek
taşı rahatsızlıkları çekenler yüksek oranda oksalat içeren ıspanağı
yememelidir.
0 yorum:
Yorum Gönder