24 Ağustos 2014 Pazar

ISPANAK

Demir, magnezyum, fosfor ve iyot mineralleri içeren, ayrıca A, C, E ve B grubu vitaminleri ile protein yönünden oldukça zengin bir besindir. Ayrıca harika bir lif kaynağıdır.
Ispanağın en önemli faydalarından biri vücudun dayanıklılığını arttırması ve vücuda kuvvet vermesidir. Buna bağlı olarak ta yorgunluğu giderir. Hamilelere ve doğacak çocuğa güç verir. Zihni kuvvetlendirerek yaşlılık nedeniyle görülen öğrenme zorluklarını giderir. Ispanağın kansızlık ve demir eksikliği gibi hastalıklara iyi geldiği herkesçe bilinir. Bunlardan başka kanser, kalp ve damar hastalıkları ile soğuk algınlığı, ağız, boğaz ve göğüs hastalıklarına karşı da oldukça yararlıdır.Yapılan araştırmalar ıspanağı bolca tüketen kişilerde deri, akciğer, prostat ve idrar torbası (mesane) kanserlerine yakalanma oranlarının düşük olduğunu göstermiştir. Ayrıca felce iyi gelmekle beraber yaşlanmaya bağlı görme bozukluklarına karşı da faydalıdır. Potasyum açısından çok zengin olduğundan yüksek tansiyona iyi gelir. Şeker hastalarına yararlıdır. Sinirleri yatıştırmasıyla birlikte sakinlik verir. Sindirimi kolaylaştırması da önemli faydalarından biridir. Kolesterolü düşürür. İdrar söktürücü olmakla beraber basura ve kabızlığa iyi gelir. Yara ve yanıklardaki hücrelerin yenilenmesini hızlandırır. İçerdiği demir mineraliyle kemikleri ve dişleri güçlendirir. Ayrıyetten diş çürümelerini engeller.  
Ancak dikkat edilmesi gereken bir husus vardır ki o da gut hastalığı, safra ve böbrek taşı rahatsızlıkları çekenler yüksek oranda oksalat içeren ıspanağı yememelidir.



0 yorum:

Yorum Gönder